Jadłospis
Poniedziałek 13.10
Śniadanie | II Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
pieczywo na maślance, graham, masło, sałata, filet z indyka, ser Królewski żółty, papryka kolorowa, sałata, kakao/herbata z cytryną/woda | jabłko | zupa z czerwonej soczewicy, makaron kokardki (durum) z serem białym i polewą truskawkowo - jogurtową, kompot/woda | bułka z masłem, kiełbaski mini bez osłonki na gorąco, ketchup, talerz kolorowych warzyw, herbata miętowa |
1,2,3,5 | 1,2,7 | 1,2 |
Wtorek 14.10
Śniadanie | II Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
ryż na mleku, pieczywo na maślance, złociste, masło, twarożek ze szczypiorkiem, kiełki warzywne, rzodkiewka, herbata z dzikiej róży/woda | Musiaki | zupa krupnik z kaszą jęczmienną, kotlet mielony z indyka, ziemniaki puree, marchewka gotowana z groszkiem, ogórek kiszony, kompot/woda | muffiny marchewkowe, jabłko, lemoniada (wyrób własny) |
1,2,3 | 2,5,7 | 2,3,17 |
Środa 15.10
Śniadanie | II Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
pieczywo na maślance, orkiszowe (100%), masło, schab pieczony (wyrób własny), sałata, ogórek świeży, rzodkiewka, kawa zbożowa/herbata z cytryną/woda | kalarepa/marchewka | zupa pomidorowa z makaronem (durum), udko pieczone, ziemniaki puree, mizeria jogurtowa, kompot/woda | kisiel z czarnej porzeczki (wyrób własny), lepioszki z kruszonką |
1,2,3,4 | 1,2,5,7 | 2 |
Czwartek 16.10
Śniadanie | II Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
kasza jaglana na mleku, pieczywo na maślance, graham, pasta Szrekowa (awokado, jajko), szczypior, kiełki warzywne, pomidorki koktajlowe, herbata/woda | jabłko | zupa zacierkowa, gulasz wołowy, kasza gryczana, surówka z kiszonego ogórka, kompot/woda | jogurt, chrupki kukurydziane |
1,2,3,6 | 2,7 | 1 |
Piątek 17.10
Śniadanie | II Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
pieczywo na maślance, trzy rodzaje wędliny, kabanosy, jajka, ser żółty, wędzony, dżem wieloowocowy, sałata, kolorowe warzywa, kakao/herbata z cytryną/woda | pomarańcza | zupa ogórkowa z ziemniakami, racuchy z dynią i z cukrem, kompot/woda | chałka z masłem, jabłko, herbata owocowa |
1,2,3,4,5,6 | 1,2,7 | 1,2 |
Woda do picia i owoce dostępne są przez cały dzień na prośbę dziecka.
Dzieci pozostające najdłużej w przedszkolu ok godz.16.20 otrzymują kanapki.
Jadłospis może ulec zmianie.
Obróbka termiczna odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.
Alergeny
Podane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione niżej alergeny.
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (wg załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r.):
- Mleko- masło, owsianka, ser, naleśniki, mizeria z jogurtem, kakao, kruche ciasto, sos beszamelowy, białko serwatkowe, mleko w proszku, śmietana, maślanka, zsiadłe mleko, jogurt, kefir, ser twarogowy, kazeina, margaryna, czekolada, lody, desery, puree ziemniaczane, tłuszcze do smarowania pieczywa.
- Gluten - pieczywo mieszane, owsianka, musli, naleśniki, kotleciki drobiowe, kotlety rybne, gulasz, bułka tarta, kruche ciasto, kasza manna, kaszka kukurydziana, kasza jęczmienna, płatki, otręby, produkty pełnoziarniste, kiełki pszenicy, makarony, mieszanki zbóż, kawa zbożowa, sosy na bazie zasmażki, napoje ba bazie kakao, mieszanki przypraw, sos sojowy, batony zbożowe, lody z waflem, wędliniarskie specjały.
- Cytrusy - kiwi, cytryna, herbata z cytryną, nektarynki, pomarańcze
- Wieprzowina - mięso wieprzowe
- Drób - mięso drobiowe
- Jaja - kotlety rybne, kotlety drobiowe, naleśniki, kruche ciasto, żółtko i białko jaj, jaja w płynie i w proszku, spoiwo w mięsie mielonym, pulpety
- Seler - zupy, surówka z selerem, seler naciowy, liść selera, ziarna selera, sól selerowa, soki warzywne z dodatkiem selera, mięso duszone z jarzynami, sosy, sałatki delikatesowe, mieszanki przypraw
- Gorczyca - mięso marynowane z gorczycą, sałatki, musztarda, olej gorczycowy, liście i kwiaty gorczycy, warzywa konserwowe, marynaty
- Sezam - mieszanka płatków śniadaniowych, chleb, bułka z ziarnami, kotleciki drobiowe, ciastka z sezamem, ziarno sezamowe, oleje, past masła, mąka, sól sezamowa
- Soja/ziarno sojowe - wędlina, mąka sojowa, kasza sojowa, olej sojowy, kiełki soi, przyprawy, wyroby wędliniarskie, niskotłuszczowe produkty na bazie mięsa mielonego
- Ryby - kotlety rybne, pasta z makreli, ryby surowe, gotowane, marynowane, kawior, ikra, żelatyna
- Orzechy - słonecznik, bułka z ziarnami, migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, olej arachidowy, masła arachidowe, orzechy brazylijskie, pistacja, krem orzechowy, pasta orzechowa, masło orzechowe, marcepan, desery, produkty o smaku kawowym, wegetariańskie zamienniki mięsa, sosy
- Dwutlenek siarki oraz siarczany w stężeniach wyższych niż 10mg/l - owoce suszone, musli, E220-228: dwutlenek siarki oraz sole kwasu siarkowego
- Skorupiaki - małże, krewetki, raki, kraby, masło rakowe, pasta z krewetek
- Łubiny - mąka łubinowa, białka roślinne (łubiny) w wypiekach
- Mięczaki - omułki, małże, ostrygi, ślimaki, kalmary, mątwy, ośmiornice, czarny makaron z owocami morza
- Miód- miód naturalny i sztuczny
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól niskosodowana, cukier waniliowy.